Siirry suoraan sisältöön

Kuinka edistää omaa hyvinvointia?

Mielen hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia ihmisen elämässä. Mieli voi kokea kolauksen jonkin rankan tapahtuman tai stressaavan ajanjakson vaikutuksesta. Ihmisten elämä on muutenkin nykypäivänä hyvin kiireistä, ja siksi on tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Hyvinvointia voi edistää monilla eri keinoilla, ja niihin lukeutuvat niin liikunta, uni, terveellinen ruokavalio kuin harrastuksetkin. Tässä artikkelissa haluamme kuitenkin painottaa harrastusten tärkeyttä mielen hyvinvoinnissa, ja keskitymme lähinnä taiteellisiin harrastuksiin, kuten lukemiseen, kirjoittamiseen ja käsitöihin. Paljastamme sinulle, miten voit pitää huolta mielesi hyvinvoinnista muutamilla helpoilla keinoilla. Jos siis kaipaat piristystä elämääsi, jatka lukemista.

Omaa hyvinvointia voi edistää joko itsenäisesti tai hyvinvointivalmentajan avulla. Hyvinvointivalmentaja voi auttaa pääsemään alkuun silloin, jos omat keinot tuntuvat olevan vähissä. Hän voi esimerkiksi neuvoa, millä keinoilla jaksaa arjessa paremmin.

hyvinvointia

Hyvinvointivalmentaja auttaa alkuun

Hyvinvointivalmentajat tekevät usein ohjelman, jonka avulla oma arki saadaan rullaamaan. Ohjelman avulla voit oppia esimerkiksi pitämään taukoja ja antamaan aikaa itsellesi kiireisenkin päivän keskellä. Usein oma aika kannattaa rauhoittaa juuri harrastuksiin, jotka saavat mielen lepäämään.

Rentouttaviin harrastuksiin kuuluu esimerkiksi lukeminen. Voit lukea niin kirjaa, runoja kuin novellejakin. Tutkimusten mukaan lukeminen lievittää stressiä, kehittää sanavarastoa ja saa mielen virkeäksi. Voit myös oppia ajattelemaan joistakin asioista aivan eri tavalla ja nähdä asiat uudessa valossa. Näin saat elämästäsi ja arjestasi enemmän irti. Ei siis ihme, että myös terapeutit suosittelevat asiakkailleen lukemista.

Kirjoittaminen kannattaa

Myös kirjoittaminen edistää runsaasti mielen hyvinvointia. Samaan tapaan kuin lukeminen, se myös lievittää stressiä ja kehittää sanavarastoa. Kirjoittaa voi lähes mitä vain, kuten runoja, novelleja, päiväkirjaa tai vaikka romaania. Kaikki riippuu täysin siitä, mistä itse pitää, ja mikä tuntuu omasta mielestä kaikkein parhaalle vaihtoehdolle.

Kirjoittamisen ohella myös käsityö on hyvä valinta stressin poistoon. Jos siis kirjoittaminen ei tunnu itselle sopivalta, voi valita harrastuksekseen käsityöt. Ne saavat mielen lepäämään ja ajatukset siirtyvät pois kiireisestä arjesta. Usein tuntuu hyvältä, kun saa purkaa tunteensa johonkin luovaan tekemiseen, ja samalla saa aikaiseksi jotakin kaunista ja tarpeellista.

Mitä on mielen hyvinvointi?

Mielen hyvinvointi tarkoittaa sitä, että elämä on hallinnassa. Siihen liittyy niin itsevarmuus, luottamus, henkinen vastustuskyky kuin elinvoimaisuus. Omasta mielen hyvinvoinnista kannattaa aina pitää huolta, sillä se mahdollistaa elämänilon, toivon ja arjessa jaksamisen. Sen avulla voimme selvitä kaikista vastoinkäymisistä. Hyvä tapa ylläpitää omaa mielenterveyttä on kehittää itselleen rutiineja. Rutiineilla tarkoitamme sitä, että raskaankin työpäivän lomassa ottaa itselleen aikaa mielellään päivittäin. Se voi olla vaikka runo päiväkahvin lomassa tai villasukan neulominen ennen nukkumaan menoa.

Mielen hyvinvointi on asia, jota ei koskaan kannata vähätellä. Se nimittäin kannattelee meitä vaikeammankin arjen yli. Hyvinvointia voi onneksi edistää monin keinoin, ja jokaisella meistä on omat mieltymykset sekä keinot rentoutua. Jos et ole vielä löytänyt itsellesi sopivaa harrastusta, jonka parissa mielesi lepää, kannattaa sinun aloittaa etsiminen. Harrastuksen avulla voit nimittäin selvitä korkeimmankin vuoren yli.