Siirry suoraan sisältöön

Käsityö lisää mielenterveyttä

Monet ovat varmasti huomanneet, että käsitöitä tehdessä tulee parempi mieli ja olo rentoutuu. Tämä johtuu siitä, että kaikenlainen luova tekeminen lievittää stressiä ja auttaa rentoutumaan. Tähän ei ainoastaan lasketa neulomista, vaan myös kaikenlainen askartelu ja piirtäminen lukeutuvat mukaan. On äärimmäisen tärkeää hankkia omaa aikaa ja mukava harrastus, jonka kanssa voi rentoutua kiireisen arjen keskellä. Näin arjessa jaksaa, vaikka välillä tulisikin eteen vastoinkäymisiä tai muita elämän mukana tuomia mullistuksia. Mikä tuntuisikaan sen mukavammalta, kuin ottaa virkkuukoukut ja langat esille, istahtaa mukavaan tuoliin ja kuunnella samalla omaa lempimusiikkia antaen ajatusten viedä.

Käsityö ja virkkaus saavat tutkitusti olon rentoutumaan. Siksi myös monet mielenterveyteen erikoistuneet lääkärit ja terapeutit suosittelevat potilailleen luovaa harrastusta. Niiden kanssa ajan saa kulumaan ja mieli virkistyy.

käsityö

Virkkaus saa aikaan onnistumisen tunteita

Käsityöt ja virkkaus saavat ihmisessä aikaan onnistumisen tunteita. Niiden avulla voi nostaa omaa itsetuntoa, ja tuntuu hyvältä, kun on onnistunut luomaan jotakin ainutlaatuista. Kun oma tekele pääsee käyttöön, voi tuon saman onnistumisen tunteen kokea yhä uudelleen.

Käsitöitä tekemällä voi myös ilahduttaa muita. Monille on äärimmäisen tärkeää, että he tuntevat kuuluvansa joukkoon, ja toisten ilahduttaminen pienin lahjoin lisää yhteenkuuluvuudentunnetta. Kun lahjoittaa ystävälle tai läheiselle itsetehdyt villasukat tai vaikka kaulaliinan, myös oma itsetunto paranee, sillä usein lahjan vastaanottaja antaa tekijälle ison kiitoksen.

Käsityöt yhdistävät

Monet käsitöitä tekevät haluavat kuulua joukkoon, ja mikä olisikaan parempi paikka käsitöistä pitävälle kuin käsityökerho. Kerhossa tapaa muita samanhenkisiä ihmisiä. Käsityökerhot kokoontuvat yhteen usein kahviloissa tai muissa julkisissa, mutta rauhallisissa tiloissa. He viettävät aikaa yhdessä käsitöitä tehden, ajatuksia ja ideoita vaihtaen sekä rupatellen. Myös kuppi kahvia ja hiljainen musiikki taustalla nostattavat tunnelmaa.

Omaa hyvinvointia voi lisätä helposti sillä, että etsii lähelleen ihmisiä, jotka pitävät samoista asioista. Näin omaa harrastustaan ei tarvitse selitellä muille. He myös ymmärtävät ja antavat vertaistukea tarpeen tullen, mikä on kultaakin arvokkaampaa. Tämä ei koske ainoastaan käsitöiden ystäviä, vaan myös esimerkiksi askartelusta pitävät ihmiset voivat liittyä erilaisiin askartelukerhoihin ja yhteisöihin.

Askartelu ilahduttaa

Askartelu on yhtä luovaa puuhaa kuin neulominenkin. Se, että saa toteuttaa itseään loihtimalla erilaista materiaaleista mitä upeampia teoksia, saa aikaan mieltä ilahduttavia tunteita. Itsetunto nousee, kun omat askartelut pääsevät näytille. Askartelijat voivat yhdistää myös monia eri asioita yhteen. Useimmat askartelijat saattavat myös kirjoittaa runoja tai tehdä käsitöitä. Näin voi esimerkiksi askarrella oman kauniin kortin, jota koristaa runo joka on aivan itse kirjoitettu.

Käsityö ja askartelu eivät ole ainoastaan harrastuksia ja ajanvietettä, vaan ne ovat myös keinoja tuoda omaa persoonallisuutta esiin. Kun saa luoda jotakin omilla käsillä, arjen murheet unohtuvat hetkeksi. Harrastusten avulla arkeen saadaan järjestystä ja taukoja. Jos et ole vielä kokeillut neulomista tai askartelua, suosittelemme kovasti, että kokeilet. Mikään ei tunnu sen paremmalta kuin nähdä oma kädenjälki iloisen lahjansaajan käsissä.