Siirry suoraan sisältöön

Kaunein hääruno

Hääpari katoksessa.

Kaunein hääruno on lahja, jonka varmasti melkein jokainen haluaisi antaa läheiselle hääparille. Runon kirjoittaminen tai valmiin kauniin runon etsiminen voi kuitenkin olla yllättävän vaikeaa. Runoon kannattaa kuitenkin käyttää aikaa ja vaivaa, sillä se säilyy ikimuistoisena muistona koko loppuelämän ajan. Tosin useissa hääkorteissa on jo valmiina kaunis runo. Itse käsin kirjoitettu runo on silti usein henkilökohtaisempi lahja.

Kuinka löytää kaunein hääruno

Netti tarjoaa runsain mitoin erilaisia runot hääparille -ohjeita, joita lukemalla voi löytää juuri omalle hääparille sopivan runon. Ei kuitenkaan kannata valita aivan ensimmäisiä löytämiään runoja. Kannattaa tutustua mieluummin useamman eri sivuston runoihin, jotta löytää varmasti juuri kyseiselle hääparille sopivan runon. Netin sivustot eivät ole ainoita paikkoja, joista löytää kauniita häärunoja.

Kirjastoissa ja kirjakaupoissa on saatavilla erilaisia aforismi-kirjoja, joista voi löytää hyvin kauniita sanontoja tai runoja korttiin kirjoitettaviksi. Sopivia runoja voi löytyä myös muista paikoista omaa mielikuvitustaan käyttämällä. Usein onkin järkevää tarkastella runoja useista eri lähteistä, koska ne voivat olla hyvin eri tyylisiä keskenään. Esimerkiksi tietyn aforismikirjan runot voivat sopia hääparille paljon paremmin kuin toisen.

Runot hääparille itse kirjoitettuna

Monien hääparien mielestä kaunein hääruno on itse kirjoitettu runo – siitäkin huolimatta, että runoa ei olisi kirjoitettu kovin taitavasti. Itse tehty runo on kuitenkin aina henkilökohtaisempi ja hääparit arvostavat takuulla vaivaa, joka sen eteen on nähty. Runoa kannattaa silti aina suunnitella huolellisesti eikä vain kyhätä mahdollisimman nopeasti sitä kokoon. Näin runosta saa mahdollisimman kauniin ja ikimuistoisen.

Kannattaa myös muistaa, että kaunein hääruno ei välttämättä ole se riimitelty runo. Riimittely on vaikeaa ja voi olla vaikeaa luoda itse riimiteltyä ja kaunista häärunoa. Hääruno voikin olla sen sijaan esimerkiksi kauniin aforismin tai elämänohjeen tyylinen runo. Pääasia on, että kirjoittaa sydämestään.

Runoa ei tarvitse saada kerralla valmiiksi

Häärunon kirjoittaminen voi olla vaikeaa sekä ensimmäistä kertaa runoa kirjoittaville että paljon runoja kirjoittaville. Hyvä neuvo on, että kannattaa pitää tauko mikäli kirjoittaminen ei suju. Kun runon antaa hautua esimerkiksi yön yli sen kirjoittaminen voi olla paljon helpompaa. Virkeänä osaa myös ajatella paremmin. Tauko kannattaa käyttää rentoutumiseen kuten harrastuksiin, TV:n katselemiseen, lepäämiseen tai pelaamiseen. Esimerkiksi kasinot ilman rekisteröintiä sopivat yksin pelaaville ja lautapelit koko perheen peli-iltaa varten.

Valmis runous voi antaa myös runsaasti inspiraatiota oman runon kirjoittamiseen. Etenkin häärunojen lukeminen voi antaa monia erilaisia ideoita juuri häärunoa varten. Ne kenellä on suosikkirunoilija voivat taas etsiä inspiraatiota runoihin hänen teoksistaan. Joskus kannattaa myös kirjoittaa useita runoja ja valita niistä sen jälkeen paras.

Kaunein hääruno vinkit

Kannattaa muistaa, että olipa kyseessä hääruno tai mikä tahansa muu runo – kuten esimerkiksi muistoruno tai syntymäpäiväruno – on tärkeää, että runo on sellainen, joka sopii kohdehenkilölle. Mikäli hääpari esimerkiksi haluaa häistä hyvin kauniit, hiljaiset ja elegantit, ei ronski huumoriruno ole useinkaan hyvä idea. Runon ei myöskään pitäisi esimerkiksi loukata ketään.

Kannattaa myös muistaa, että runon ei ole pakko ole erityisen pitkä tai monimutkainen. Se voi olla hyvinkin lyhyt, mutta sitäkin kauniimpi. Onkin jokaisesta itsestään kiinni, haluaako antaa hääparille lyhyemmän vai pidemmän runon.

Kaunein hääruno voi siis syntyä tai löytyä hyvin monella tavalla. Kannattaa kuitenkin muistaa aloittaa runon kirjoittaminen tai etsiminen hyvissä ajoin. Kaikilla on omat arkikiireensä ja runo voi sen vuoksi unohtua jopa kokonaan. Hyvä vinkki on myös se, että runoja kirjoittavaa kaveria voi myös aina pyytää apuun, mikäli oma runon kirjoitus ei suju.