Siirry suoraan sisältöön

Taide ja hyvinvointi

Taide ja hyvinvointi

Erilaiset mielenterveysongelmat ovat olleet viime vuosina lisääntymään päin, mikä saattaa johtua siitä, että elämme koko ajan vain kiireisempää arkea. On vaikea ottaa aikaa itselle ja rauhoittua, kun työt ja muut arjen askareet pyörivät mielessä. Kansainvälisen tutkimuksen perusteella taide ja hyvinvointi liittyvät vahvasti yhteen. Kaikki taiteellinen toiminta vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin, ja mielen hyvinvointi voi parantua huomattavasti, jos arkeen lisää säännöllisesti erilaisia taiteellisia tapahtumia ja kokemuksia.

Taide ja hyvinvointi liittyvät vahvasti yhteen. Taiteen on todettu muun muassa parantavan mielialaa, ehkäisevän negatiivisia tunteita, lisäävän itseluottamusta ja vähentävän sosiaalista eristäytymistä. Parhaimmillaan taide voi nimittäin tuoda ihmisiä yhteen ja tehdä onnelliseksi.

Musiikki ja runous tukevat aivoterveyttä

On jopa tutkimuksissa todettu, että musiikki voi auttaa esimerkiksi aivoinfarktista toipumista. Kuuntelemalla musiikkia voi nopeuttaa esimerkiksi aivohalvauksen jälkeisen puhehäiriön parantumista. Myös musiikin sanoitus ja runo ovat tärkeässä asemassa, sillä ne saavat ihmisen ajattelemaan ja kokemaan erilaisia oivalluksia.

Taide ja hyvinvointi on asia, jota ei kannata vähätellä. Taiteen vaikutusta omaan hyvinvointiin voi kokeilla omassa arjessa. Musiikin kuuntelu pitkän työpäivän jälkeen saa ihmiset rentoutumaan samalla, kun stressaantunut olo katoaa. Näin saa hetken mielirauhan arjen kiireistä tai muista elämää häiritsevistä asioista.

Näin taide ja hyvinvointi auttavat jaksamaan arjessa

Kuten äsken ehdimme mainitsemaan, taide voi auttaa jaksamaan arjessa. Jos päivät tuntuvat liian hektisiltä, kannattaa sinun kokeilla rentoutua seuraavien asioiden parissa.

  • Musiikin kuuntelu
  • Runojen kirjoittaminen tai lukeminen
  • Käsitöiden teko tai askartelu
  • Kulttuuri tapahtumat

Kuinka lisätä työhyvinvointia taiteella?

Mielen hyvinvointi on tärkeä tekijä oman työyhteisön toiminnan kannalta. Jos työntekijät voivat hyvin, he jaksavat myös työskennellä ja olla ystävällisiä toisille. Tästä syystä työnantajien tulisikin kiinnittää huomiota työntekijöiden hyvinvointiin, ja lisätä sitä esimerkiksi erilaisilla yhteisillä taidetapahtumilla. Taiteen on nimittäin tutkitusti osoitettu vähentävän työuupumusta.

Mielen hyvinvointi on asia, jota ei koskaan kannata jättää huomioimatta. Sitä tulisi hoitaa säännöllisesti sekä tietoisesti että tiedostamatta. Tekemällä taiteellisesta toiminnasta tavan, joka kestää läpi elämän, on kantanut osaltaan kortensa kekoon. Taide nimittäin parantaa yhteenkuuluvuudentunnetta, yhteisöllisyyttä sekä sosiaalista pääomaa. Tästä syystä on tärkeää, että taide näkyy myös työpaikoilla säännöllisesti.

taide ja hyvinvointi